Transplantoux: een veelzijdige organisatie

De geschiedenis

In 2008 beklom het transplantatiecentrum UZ Leuven voor de eerste keer met enkele getransplanteerden de Mont Ventoux. Daarvoor ging UZ Leuven in zee met het Sporta-evenment ‘Ventourist/Ventousiast’. Inmiddels begeleiden artsen, paramedici en andere enthousiastelingen uit de transplantatiewereld de patiënten onder de naam ‘Transplantoux’ al enkele jaren op deze tocht.

Dubbele functie

Bij deze tocht is deelnemen belangrijker dan winnen. Alles gebeurt ‘in de mate van het mogelijke’. Want niet elke getransplanteerde kan, wil of hoeft een topsporter te worden. Niet alleen de beklimming van de Mont Ventoux staat in de schijnwerpers bij het project Transplantoux. Dit evenement wil ook de drempel om te sporten en gezond te bewegen verlagen. Want zo gezond mogelijk leven is ook een mooi eerbetoon aan de donor en zijn familie.

Sensibiliseren, stimuleren & motiveren 

Transplantoux doet zoals gezegd meer dan alleen het gelijknamige event organiseren. Het is ook een fonds dat zich inzet voor:

  • Het organiseren van positieve sensibiliseringsacties rond orgaantransplantatie. Het doel hiervan is dat meer mensen zich registreren als donor. 
  • Motivatie bieden aan getransplanteerden om te bewegen en te sporten. Zo heeft Transplantoux activiteiten waarbij leden samen kunnen sporten, en waar ook familie, vrienden, sympathisanten en medische begeleiders bij betrokken worden. 
  • Het stimuleren van multidisciplinair wetenschappelijk onderzoek om de langetermijnresultaten van orgaantransplantatie te verbeteren. 

Meer info

Het sportaanbod van Transplantoux is verdeeld in afdelingen per sport en/of per regio. Daarnaast is er ook ruimte voor gezellige randactiviteiten.
Ben je getransplanteerd of levende donor en wil je graag lid worden? Of ben je sympathisant en wil je mee bewegen?  Word lid van Transplantoux via www.transplantoux.be. In de agenda vind je de activiteiten die de komende weken op de planning staan.